Снимка TourbillonБългария има руска противоракетна отбрана С-300, а защо Турция да няма

...
Снимка TourbillonБългария има руска противоракетна отбрана С-300, а защо Турция да няма
Коментари Харесай

Турция пред САЩ: Защо България има руски С-300, а ние да нямаме С-400

Снимка Tourbillon

България има съветска противоракетна отбрана С-300, а за какво Турция да няма С-400, пита Турция

Турция, като членка на НАТО, ще употребява своята съветска система за противоракетна защита С-400, както другите членки на Алианса употребяват своите отбранителни системи С-300, съобщи турският министър на защитата Хулуси Акар, представен от проправителствения вестник Yeni Safak и Системите за противоракетна защита С-300 също са съветски и са по-стара версия на С-400

" Точно както системата С-300, която е на въоръжение в някои държави-членки на НАТО, се употребява в границите на НАТО, системата С-400 също ще се употребява в Турция по същия метод, " сподели Хулуси Акар пред членове на комисията по обмисляне и бюджет на турския парламент.

Русия е продала системата C-300 на 20 страни, в това число страни членки на НАТО като България, Гърция и Словакия.

Акар означи, че Турция ще продължи процеса на надзор и подготовка на системата С-400 " както е планувано ". Той прикани Съединени американски щати да образуват взаимна работна група за съвместимостта на системата С-400 и F-35 стелт изтребителите. " Готови сме да обсъдим техническите опасения на Съединени американски щати по отношение на съвместимостта на С-400 и F-35. "

Съединени американски щати публично отстраниха Турция от взаимната стратегия за изтребители F-35 през юли 2019 година поради решението на Анкара да купи усъвършенстваната съветска система за Противовъздушна отбрана.

Американските конгресмени са били " доста ядосани ", че Турция тества закупените от Русия ракетни системи С-400 върху американските самолети F-16 и F-4. Особено внимание е било обърнато на обстоятелството, че тези проби се организираха в деня след диалозите сред президента Реджеп Тайип Ердоган и Белия дом. Това съобщи единствено преди два месеца турският ефирен канал Haber 7.

Съединени американски щати са били доста ядосани от обстановката, когато турските военни по време на учения, извършени през юли тази година, са употребявали за цел на С-400 американски изтребители F-16 и са оценили това, като „ скрита опасност “ против други страни, употребяващи тези самолети, в това число и Съединени американски щати, твърдеше и Defense News „ Това беше освен умишлена провокация, само че се случи и в деня, откакто Ердоган организира телефонен диалог с Овалния кабинет “, разгласи тогава източник на медията.

Председателят на Комитета за външни връзки на Сената на Съединени американски щати Джим Риш съобщи в изявление за Defense News: „ Турция е дълготраен стратегически съдружник на Съединени американски щати, само че връзките ни се утежниха през последните години и не престават да се утежняват. Покупката от президента Ердоган на съветските системи С-400 промени доста характера на нашите връзки. Тази покупка е от изгода за нашия съперник Путин и заплашва целостта на НАТО “.

На 7 юли 2020 година порталът Fighter Jets World написа, че турската войска е тествала системата за ПВОС-400, ситуирана в въздушната база Мюртед покрай Анкара на американски изтребители F-16 и F-4.

Договорът за доставка на съветски зенитно-ракетни системи С-400, който провокира рецесия в връзките сред Турция и Съединени американски щати, беше подписан през септември 2017 година През юли 2019 година Москва стартира да доставя първата партида.

Въпреки другите закани за наказания от страна на Съединените щати, Анкара изрично отхвърли да направи отстъпки по този въпрос и продължи договарянията за придобиване на спомагателна партида С-400.

България разполага с 10 установки – два дивизиона с по 5 комплекса са, добити за защита на въздушното пространство и противоракетна защита.

С-300 (по подредба на НАТО SA-10) е съветска зенитно-ракетна система (ЗРС) със междинен радиус на деяние. Приет е на въоръжение в СССР през 1978 година. Предназначен за защитата на крупни промишлени и административни обекти, военни бази и пунктове за ръководство от удари на средствата за въздушно-космическо нахлуване на съперника. Способен да унищожи балистична ракета и ракетни цели. Става първия многоканален зенитно-ракетен комплекс, кадърен да наблюдава до 100 и да порази до 12 цели по едно и също време.

Главен разработчик е Научно-производствено обединяване „ Алмаз “.

Последвалото модифициране на комплекса на С-300 продължава в Зенитно-ракетен комплекс С-400, признат на въоръжение през 2004 година.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР